Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Azerbaycan’ın Hankendi kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi kapsamında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.

Zirve çerçevesinde 2 Temmuz’da Laçın şehrinde gerçekleştirilen EİT Kadın Forumu’na katılan Bakan Göktaş, kadınların iklim dirençli, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma süreçlerindeki rolüne dikkat çekti.

“Ortak vizyon ve kararlılık oluştu”

Forumun, kadınların önceliklerinin ve katkılarının EİT’in 2026-2035 Kalkınma Belgesi’ne yansıması bakımından kritik olduğunu belirten Göktaş, kadınların iklim direncinden kentsel gelişime kadar tüm kalkınma başlıklarında kilit rol üstlendiğini söyledi.

“Üye ülkeler, kadınların sürdürülebilir kalkınmanın ayrılmaz parçası olduğu ortak vizyonunda birleşmiştir. Kadınların güçlendirilmesi; ekonomik rekabet, sosyal dayanıklılık ve çevresel sürdürülebilirliği artıran bir katalizördür.”

Sıfır Atık Vurgusu: “Küresel ölçekte kabul gördü”

Göktaş konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yürütülen Sıfır Atık projesine özel bir yer ayırdı.

Ankara’dan Şam’a İlk Uçuş Gerçekleşti
Ankara’dan Şam’a İlk Uçuş Gerçekleşti
İçeriği Görüntüle

“Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde başlayan ve bugün küresel ölçekte kabul gören bu çevre hareketi, ortak kararlılığımızın somut göstergesidir.”

Ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva başta olmak üzere bölgedeki kadın liderlerin çevre girişimlerine verdiği destekle yeşil dönüşüm sürecinin güç kazandığını belirtti.

STEM ve Kadın Temsili Mesajı

Kadınların STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Göktaş, iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkilerine karşı bölgesel çözümler için ortak akıl ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“Kadınlar, iklim çözümlerinde uygulayıcı, bilgi taşıyıcı, girişimci ve karar verici rollerle etkin şekilde güçlendirilmelidir.”

Kadın Liderlik Vurgusu ve Gelecek Tavsiyeleri

Göktaş, EİT Temiz Enerji Merkezi’ne kadın bir direktör atanmasının dengeli liderlik açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek, tüm EİT kurumlarında kadınların daha üst düzeyde temsil edilmesi çağrısında bulundu.

Forumun çıktılarının, EİT’nin 2026-2035 Kalkınma Belgesi’ne dahil edilmesi tavsiyesinde bulunulduğunu da hatırlatan Göktaş, Laçın Kadın Forumu’nun, bölgesel kalkınmada kadınların rolünü güçlendirme yönünde güçlü bir temel oluşturduğunu söyledi.